Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

ACCEPȚI O PROVOCARE? 

Te provoc să îi oferi copilului zilnic un alt fruct sau legumă! 

Află aici mai multe !

Nou Cartofi cu mozzarela și șuncă la cuptor

Trebuie să recunosc că rețetele preparate la cuptor sunt favoritele mele din cel puțin două motive: gătirea prin coacere este una dintre metodele de gătit sănătos care ajută la păstrarea cât mai multor nutrienți din alimente, iar, pe de altâ parte, cuptorul face cea mai mare parte din treabă, așa că îmi rămâne timp suficient pentru alte activități pe care să le fac împreună cu domnișoara T. 


Rețeta de Cartofi cu mozzarela și șuncă la cuptor  este tipul de rețetă cu ingrediente puține, simplu și rapid de preparat,  dar extrem de gustoasă și care nu va rămâne, cu siguranță, în farfuria copiilor, o rețetă în  prepararea căreia îi poți implica și pe copii. 


          Timp de preparare: 15 minute


          Timp de gătire: 50 minute

          

        Număr de porții: 6 porții       


Iată cum prepar eu Cartofi cu mozzarela și suncă la cuptor:




- 9 cartofi roșii medii spre mari

- 300 ml smântână lichidă pentru gătit (poți folosi și smântână vegetală)

- 4 ouă întregi

- 200 gr mozzarela rasă 

- 4 felii șuncă 

- câteva frunzulițe de cimbru proaspăt sau un vârf de linguriță cimbru uscat

- sare mare

- piper

- ulei de măsline





1. Începe prin a spăla bine cartofii, apoi îi cureți de coajă și îi tai rondele de 0,5 cm grosime. Îi clătești sub jet de apă rece și îi usuci cu un șervet de bucătărie.

2. Preîncălzești cuptorul la 200 grade C.

3. Așezi o foaie de copt pe o tavă mare. Este momentul în care cei mici pot fi de ajutor. Roagă-i să așeze rondelele de cartofi înșiruiți pe tavă. Va fi  distractiv!

   


4. Asezonezi cartofii cu sare mare, piper negru măcinat și un fir de ulei de măsline pe fiecare rând.

    


5. Pui tava la cuptor pentru 15 minute la 200 grade C.

6. Între timp,

- poți unge cu unt o formă de copt de aproximativ 20 cm x 30 cm și


- poți prepara sosul de smântână astfel:

* spargi ouăle într-un bol și le bați cu un tel. 

   


* adaugi apoi smântâna treptat, omogenizând bine amestecul cu telul, până la încorporarea integrală a smântânii.

  


7. Când cartofii sunt gata, scoate tava din cuptor și lasă puțin să se răcorească. 



8. A sosit momentul să aranjezi ingredientele în forma de copt. Poți cere din nou ajutorul celor mici.

- cartofii îi așezi la bază, puțin suprapuși, apoi adaugi feliile de șuncă, 2/3 din cantitatea de mozzarela, cimbrul și 1/2 din cea de sos de smântână, asigurându-te că se acoperă bine toată suprafața.


   

   

  


- aranjezi cartofii rămași la fel ca primul strat și adaugi restul de sos de smântână și mozzarela. 

  


9. Introduci tava la cuptor pentru 35 de minute la o temperatură de 185 grade C.


Cartofii cu mozzarela și șuncă la cuptor sunt gata! E momentul să îi chemi pe cei mici la masă, asta în cazul în care nu i-a convins deja mirosul. Poți să le oferi ca cină sau chiar fel principal, alături de o salată cu legume de sezon. Poftă bună!


  








Vrei să știi ce aport nutrițional aduce organismului acest fel de mâncare?


Cartoful este o sursă bună de fibre, vitamine și minerale, păstrându-le chiar și atunci când este gătit.  Fierul, fosforul, zincul, calcul și magneziul din cartof ajută la dezvoltarea și menținerea sănătoasă a sistemului osos. De asemenea, cartoful este o sursă bună de vitamina C ( cu rol în creșterea imunității), vitamina B6 (cu rol esențial în metabolismul energetic), vitamina B9 ( important în sinteza și repararea ADN -ului), dar și de fibre (cu rol în menținerea sănătății tractului digestiv).

OMS (Organizația Mondială a Sănătății), în recomandările privind nutriția copiilor, pune accentul pe asigurarea unei diete echilibrate, în care sunt incluși și carbohidrații (considerați combustibilul), cartoful fiind una dintre cele mai bune surse.


Ouăle sunt o sursă excelentă de fier, proteine, grăsimi omega 3, vitamina A, D și B12. Iată câteva dintre beneficiile consumului de ouă pentru dezvoltarea copiilor (sursa informațiilor AAP - Academia Americană de Pediatrie):

- sunt un aliment complet proteic, proteinele ajută  la generarea de celule noi și regenerarea celulară;

- conținutul de vitamina A ajută la dezvoltarea și păstrarea unei vederi sănătoase;

- omega 3 sunt grăsimi sănătoase, care se găsesc de obicei în pește, ajutând la dezvoltarea creierului și la memoria cognitivă;

- oul este singura sursă alimentară de vitamina D, aceasta fiind esențială pentru sănătatea oaselor copiilor în creștere;

- oul conține un complex de 9 aminoacizi esențiali care ajută la creșterea unghiilor și părului sănătos;

- este un depozit important de vitamina B12, care este esențială pentru sănătatea neuronală a copilului.


Important! OMS (Organizația Mondială a Sănătății) atrage un semnal de alarmă asupra faptului că ”nu se recomandă oferirea copilului de ouă crude sau parțial gătite, precum și a produselor care pot conține astfel de ouă, datorită riscului ridicat de imbolnăvire cu Salmonella”.










 Poate te interesează și:

Trucuri în bucătărie -  Ponturi MamaChef

Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie

Distrează-te cu cei mici - Idei de activități pentru copii

Informații utile despre alimente - Știai că...?




Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Cartofi cu mozzarela și șuncă la cuptor

  • Vizualizări: 98
  • Cod produs: CMSC
  • Disponibilitate: În Stoc
Știai că...? - Despre alimente