Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Vitamina B1

Publicat de marcela 11.02.2020 0 Comentarii Despre alimente,

Vitamina B1, numită și tiamina, este una dintre cele opt vitamine B solubile în apă. Se numește B1, deoarece a fost prima vitamina B descoperită.  

 

Funcțiile în organism

 

 

Autoritatea  Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), pe baza studiilor efectuate, confirmă că un aport suficient de vitamina B1 (tiamina) este important pentru:

 

  • Producerea energiei în organism, ajutând celulele corpului să transforme carbohidrații în energie 

  • Funcționarea  normală a sistemului nervos 

  • Funcționarea normală a inimii și sistemului muscular 

  • Sănătatea oaselor / dinților / părului / pielii și unghiilor.

 

 

Lipsa vitaminei B1

 

Vitamina B1 are un rol esențial în transformarea glucozei, principalul carburant al creierului, în energie. Astfel, unul dintre simptomele deficienței de tiamină este oboseala fizică și mintală. Copiii care au un nivel scăzut al acestei vitamine au o slabă putere de concentrare și atenție.

 

Surse de tiamină

 

 

Vitamina B1 (tiamina) se găsește în majoritatea alimentelor, dar  în cantități mici.  

Cea mai bună sursă de tiamină este drojdia de bere uscată.  

Alte surse bune includ carne (în special produse din carne de porc), unele specii de pește (anghilă, ton), cereale integrale și pâine, nuci, legume, leguminoase uscate și cartofii. 

Leguminoasele (fasole, linte) și legumele (sparanghelul, broccoli, spanac, varza, vinetele, ciupercile) sunt cele mai bogate surse alimentare complete de vitamina B1.  

Nucile și semințele (floarea-soarelui, in) sunt, de asemenea, concentrate în vitamina B1.  

 

Cum afectează gătitul, depozitarea sau procesarea vitaminei B1?

 

 

Puțini nutrienți prezintă un risc mai mare  de deteriorare în timpul procesării alimentelor decât vitamina B1. Este predispusă la deteriorarea de la căldură, nu este în întregime stabilă la depozitare și de obicei este eliminată din alimente prin procesul de procesare. 

Vitamina B1 este predispusă la distrugere prin căldură. S- a constatat  că metodele de gătit convenționale, inclusiv la microunde, reduce conținutul de vitamina B1 cu aproximativ 20-50%.  

Pentru a se păstra cât mai bine nutrienții în alimentele gătite, poți alege să prepari mâncarea prin metode sănătoase de gătit. În acest sens, am creat   Gătitul bogat în nutrienți. Te invit să te inspiri! 

 

 Tu știi dacă cel mic consumă zilnic  suficiente vitamine și minerale? Află răspunsul completând Chestionarul de vitamine și minerale.

 

Salvează, imprimă și ține la îndemână graficul pentru a putea să te inspiri când creezi dieta bogată în nutrienți pentru copilul tău.

 

Cu drag,


 

Poate te interesează:

 

Trucuri în bucătărie -  Ponturi MamaChef

Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie

Distrează-te cu cei mici - idei de activități pentru copii

Informații utile despre alimente - Știai că...?

 

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Urmărește-ne