Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Vitamina A

Publicat de marcela 10.02.2020 0 Comentarii Despre alimente,

 

Termenul „vitamina A” face să pară că există un anumit nutrient numit „vitamina A”, dar acest lucru nu este adevărat. Vitamina A este un grup larg de nutrienți înrudiți. Fiecare dintre acești nutrienți ne oferă beneficii pentru sănătate, dar aceste beneficii pot fi destul de diferite și pot fi furnizate în moduri diferite. 

 

Vitamina A este un grup de compuși solubili în grăsimi care pot fi diferențiați în două categorii,în funcție de faptul că sursa de hrană este un animal sau o plantă: 

 

• Vitamina A care se găsește în alimentele care provin de la animale se numește vitamina A preformată sau retinol; 

• Vitamina A care se găsește în fructe și legume se numește provotamina A carotenoid, care poate fi scindată în retinol în organism; beta-carotenul carotenoid este cel mai eficient convertit în retinol, devenind o sursă importantă de vitamina A. 

 

Funcțiile în organism

 

Un aport suficient de vitamina A (retinol) este esențial pentru 

 

• procesul vederii (în special vederea nocturnă) 

• creșterea și dezvoltarea este implicată în reglarea genetică a celulelor și țesuturilor formarea, programarea și comunicarea necesară pentru reproducere și pentru corect dezvoltarea embrionului în pântece 

• funcția imunitară care ajută la protejarea împotriva infecțiilor,

• organele de reproducere masculine și feminine. 

 

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care oferă sfaturi științifice pentru a ajuta factorii de decizie,a confirmat că au fost stabilite beneficii clare pentru sănătate pentru aportul dietetic de vitamina A contribuind la: 

 

• diferențierea normală a celulelor; 

• o funcție normală a sistemului imunitar; 

• menținerea pielii normale și a mucoaselor; 

• menținerea vederii normale; 

• metabolismul normal al fierului. 

 

Lipsa vitaminei A

 

Un aport insufient de vitamina A poate avea ca rezultat:

 

  • apariția ulcerațiilor bucale,
  • o vedere slabă pe întuneric,
  • infecții și răceli frecvente,
  • piele uscată și aspră.

 

Surse de vitamina A

 

 

Cea mai bogată sursă alimentară de vitamina A preformată Retinol este ficatul, cu cantități considerabile găsite și în ouă - gălbenuș, lapte integral, unt și brânză, pește, creveți. Provitamina A carotenoizi (de exemplu, beta-caroten) se găsesc în morcovi, legume frunze de culoare galbenă și verde închis (de exemplu, spanac, cale, broccoli), diverse fructe, dovleac,caise, pepene galben și ulei de palmier. 

 

 Tu știi dacă cel mic consumă zilnic  suficiente vitamine și minerale?  Află răspunsul completând Chestionarul de vitamine și minerale.

 

În concluzie, poți să salvezi și printezi graficul cu vitamina A, pentru a-l avea la îndemână când alegi dieta copilului.

 

 

 

 


 

Poate te interesează:

 

Trucuri în bucătărie -  Ponturi MamaChef

Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie

Distrează-te cu cei mici - idei de activități pentru copii

Informații utile despre alimente - Știai că...?

 

Scrie un comentariu

Urmărește-ne