Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Vitamina B3

Publicat de marcela 11.02.2020 0 Comentarii Despre alimente,

 

Niacina este un termen general pentru o familie de compuși cu activitatea vitaminei B3. Tipurile de bază de vitamina B3 includ nicotinamidă, acidul nicotinic și mai multe forme enzimatice active, fiecare dintre acestea putând fi obținute din alimente. 

 

Funcțiile vitaminei B3

 

 

Autoritatea  Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), pe baza studiilor efectuate, confirmă că un aport suficient de vitamina B3(niacina) este important pentru:

  

  • Metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților 

  • Buna circulație a sângelui 

  • Funcționarea normală a sistemului nervos 

  • Sănătatea sistemului digestiv și a pielii 

 

​​​Lipsa vitaminei B3 

 

Niacina este crucială pentru echilibrul nivelului de zahăr în sânge și vitală în producerea serotoninei (neuro-transmițătorul ”stării de fericire”) și melatoninei (inductorul somnului). Asta însemană că este important să asiguri copilului un echilibru emoțional și mintal, o stare de spirit bună și un somn liniștitor pe parcursul nopții. Asemenea tuturor vitaminelor B, niacina este esențială pentru producerea energiei din alimente. Deficiența acestei vitamine poate avea ca și simptome o energie scăzută, insomnii, dureri de cap, iritabilitate.

 

Surse de vitamina B3

 

Sursele de niacină provin din multe grupe de alimente. 

Lista celor mai bogate alimente în niacină plasează pe primele locuri  tonul, carnea  slabă (pui și  curcan), precum și ficatul.  

Legumele (ciuperci, sparanghel, în special legumele cu rădăcină și frunze verzi), fructele (pepenele galben), nucile (arahidele), semințele (de floarea soarelui), leguminoasele (mazărea verde), cerealele (orez brun, orz)  sau drojdia au conținut ridicat de niacină.

 

Cum afectează gătitul, depozitarea sau procesarea vitaminei B3? 

 

 

Din punct de vedere al depozitării, niacina din alimente este relativ stabilă.  

Alta este situația, însă, în ceea ce privește gătitul. Ca vitamină solubilă în apă, B3 este susceptibilă să se elimine din alimente în apa de gătit. Într-un studiu realizat în acest sens, s-a constatat că niacina din carne s-au pierdut într-o cantitate dublă prin fierbere față de prăjire în grăsime. Deși prăjitul cărnii în ulei nu se recomandă, cu atât mai puțin copiilor, aceste concluzii întăresc principiul prin care vitaminele solubile în apă se pierd prin fierberea în apă. Pentru alternative la fierberea în apă și metode de a prăji sănătos carnea și legumele își recomand articolele  GATEȘTE BOGAT ÎN NUTRIENȚI. Metode de gătit pentru păstrarea nutrienților 

 

 

 Tu știi dacă cel mic consumă zilnic  suficiente vitamine și minerale? Află răspunsul completând Chestionarul de vitamine și minerale.

 

Salvează, imprimă și ține la îndemână graficul pentru a putea să te inspiri când creezi dieta bogată în nutrienți pentru copilul tău.

 

vitamina B3 niacina

 

Cu drag, 

 retete pentru copii

 


Poate te interesează:

 

Trucuri în bucătărie -  Ponturi MamaChef

Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie

Distrează-te cu cei mici - Idei de activități pentru copii

Informații utile despre alimente - Știai că...?

Scrie un comentariu

Urmărește-ne