Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

ACCEPȚI O PROVOCARE? 

Te provoc să îi oferi copilului zilnic un alt fruct sau legumă! 

Află aici mai multe !

Tortuleț cu carne

Dacă te întrebi ce fel de rețetă este, pot să îți spun că este o reinventare a chifteluțelor cu pireu de  cartofi, dar gătit la cuptor. Reteța este rapidă și de simplu de făcut, sănătoasă și extrem de delicioasă. Se menține bine și a doua zi, de aceea eu o gătesc pentru 2 zile.

Varianta pe care o găsești mai jos este cu carne de vită, dar poți la fel de bine să o faci și cu carne de pui, curcan sau porc. 


          Timp de preparare: 15 minute


          Timp de gătire: 40 minute

          

        Număr de porții: 2 ( dar depinde de vârsta copilului și cantitatea pe care vrei să o servești la o porție)      


Iată cum prepar eu tortuleț cu carne:




Pentru carne:

-200 gr carne de vită (de preferat vrăbioară sau antricot)

- 1 ceapă mică

- 2 linguri ulei

- 1/2 linguriță oregano uscat 

- 1 linguriță pastă de tomate

- 4 - 5 lingurițe sare

- 150 ml apă călduță


Pentru pireu:

- 4 cartofi medii (de preferat cartofi albi)

- 50 gr unt

- 100 ml lapte

- 3 lingurițe sare



I. Pregătește ingredientele: 

- curăți cartofii de coajă, îi speli, îi tai cubulețe de 2 cm și îi mai clătești odată cu apă rece;

- ceapa o cureți de coajă, o speli și o tai cubulețe;

- carne de vită o speli bine sub jet de apă rece, o tamponezi cu un șervet de bucătărie din hârtie și o tai cubulețe. Apoi o pui într-un robot de bucătărie și o toci. 


 Dacă folosești carne congelată, poți să vezi care sunt cele mai sigure moduri de a dezgheța alimentele congelate în pontul Mamachef - Marea congelare 1 . Citește și Care sunt alimentele care se pot congela și care nu sau Cât timp poți congela alimentele 


II. Poți începe prin a pregăti pireul:

1. Pregătești o cratiță în care pui apă rece. Introduci cubulețele de cartofi și pui la fiert la foc mare.


 Dacă te afli în dilemă atunci când vrei să pui la fiert legumele și nu știi dacă să folosești apă rece sau fierbinte, consultă infograficul - Apă rece sau fierbinte.


2. Când dau în clocot, redu focul la minim, cu o spumieră îndepărtează spuma formată și adaugă sarea. Acoperă cu un capac și lasă la fiert aproximativ 15 - 20 de minute, până când furculița pătrunde ușor cartof.

3. Scurge cartofii de apă și într-o cratiță sparge-i cu un zdrobitor de cartofi. Adaugă untul și laptele și amestecă energic, până devin spumoși.


III. În timp ce fierb cartofii, poți să prepari carnea:

1. Pune o cratiță medie, de preferat non-aderentă, pe aragaz și toarnă uleiul. Lasă să se încălzească puțin, fără a încinge uleiul, apoi adaugă carnea tocată, pe care o amesteci cu grijă să nu se prindă de cratiță. O gătești până își schimbă culoarea și devine maronie.


 Despre Cum să sotezi sănătos și alte metode prin care să gătești sănătos  găsești în articolele Gătește bogat în nutrienți.


2. Adaugă ceapa și amestecă, după care adaugi apa călduță, pasta de tomate, oregano și sarea. Pune capacul și fierbe la foc mic 15 minute.


3. Când ai pregătite și carnea și pireul, poți să montezi tortulețul. Ai nevoie de 2 forme de copt  rotunde, non-aderente, dar poți folosi orice formă de copt medie ca dimensiune (pentru a nu fi prea subțiri straturile).  Eu am folosit forma din poză cu diametru de 12 cm și înălțime de 4 cm


                                                                    


4. Pre-încălzește cuptorul la 200 grade C.


5. Aranjează carnea ca prim strat, apoi piureul de cartofi și un praf de piper. Dacă formele sunt foarte pline, îți recomand să le așezi într-o tavă, și apoi pe grătarul cuptorului, deoarece în timpul coacerii poate curge puțin din sosul de  la carne. Coace la 200 grade C timp de 20 de minute.


Pentru a servi tortulețul de carne, lasă-l să se răcească puțin, apoi cu lama unui cuțit desprinde-l de pe marginile formei și răstoarnă-l în farfurie. Decorează cu ardei kapia și pătrunjel verde și poți să îl servești cu salată verde sau salată de legume.


   



Vrei să știi ce aport nutrițional aduce organismului acest fel de mâncare?




Carnea de vită este o sursă excelentă de proteine, vitamina B12, fier și zinc, nutrienți importanți în asigurarea energiei, susținerea bunei dezvoltări a creierului și a unui sistem imunitar sănătos al copiilor. 


Cartoful este la rândul său o sursă bună de fibre, vitamine și minerale, păstrându-le chiar și atunci când este gătit.  Fierul, fosforul, zincul, calcul și magneziul din cartof ajută la dezvoltarea și menținerea sănătoasă a sistemului osos. De asemenea, cartoful este o sursă bună de vitamina C ( cu rol în creșterea imunității), vitamina B6 (cu rol esențial în metabolismul energetic), vitamina B9 ( important în sinteza și repararea ADN -ului), dar și de fibre (cu rol în menținerea sănătății tractului digestiv).





 Poate te interesează și:

Trucuri în bucătărie -  Ponturi MamaChef

Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie

Distrează-te cu cei mici - Idei de activități pentru copii

Informații utile despre alimente - Știai că...?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Tortuleț cu carne

  • Vizualizări: 2760
  • Cod produs: TC
  • Disponibilitate: În Stoc