Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

ACCEPȚI O PROVOCARE? 

Te provoc să îi oferi copilului zilnic un alt fruct sau legumă! 

Află aici mai multe !

Orez cu ciuperci


Îți propun o rețetă pe cât de simplu și rapid de preparat, pe atât de sănătoasă, gustoasă și ușor de combinat cu carne, ouă sau servită ca atare.


 Ciupercuța cea veselă le aduce celor mici o poveste plină de învățăminte despre ea și suratele sale - Ciupercuța și povestea ei


          Timp de preparare: 15 minute


          Timp de gătire: 30 minute

          

        Număr de porții: 4      


Iată cum prepar eu orezul cu ciuperci:




Pentru ciuperci:


- 1 kg ciuperci champignion sau 400 gr ciuperci din conserva

- 2 cepe mari sau 3 cepe medii

- 30 gr mix de semințe ( dovleac, floarea-soarelui, susan și in)

- 2 linguri ulei

- 1 linguriță de sare

- puțin piper, după preferință


Pentru orez:


- 200 gr orez alb cu bob lung sau brun ( acesta din urmă trebuie hidratat în prealabil înainte de fierbere)

- 600 ml apă

- 1 linguriță sare



1. Începe prin a pregăti orezul:


- Într-o cratiță medie, pune apa la fiert, la foc mare 

- Între timp pui orezul într-o strecurătoare și îl speli bine.

- Când apa dă în clocot, adaugi sarea și apoi orezul, amestecând bine să nu se prindă de cratiță. 

- Acoperi cu un capac, dai focul la minim și fierbi în jur de 15 - 20 de minute (conform instrucțiunilor de pe ambalaj).

- Când este fiert, orezul se scurge într-o sită și se clătește sub jet de apă rece, apoi se lasă la scurs. Astfel, vei obține un orez nelipicios, bob cu bob.


2. În timp ce orezul fierbe, poți continua cu prepararea ciupercilor:

- Curăță ceapa și ciupercile de coajă și le tai în cubulețe.

- Folosește o tigaie mare non-aderentă, pe care o pui la încălzit pe aragaz. 


 Pentru a găti cât mai sănătos, fără a prăji alimentele,  folosesc metoda de sotat sănătosDe aceea nu încing tigaia înainte de a pune uleiul și legumele.


- Torni uleiul în tigaie și apoi adaugi ceapa. Cu o lingură de lemn amestecă ceapa și adaugi puțină sare. Astfel, ceapa nu se arde și devine dulceagă la gust. Gătește ceapa până devine transparentă.

- Este timpul să adaugi ciupercile. Dai focul mai tare și amesteci până când încep să lase zeamă. Acoperi cu un capac, dai focul la minim și lași aproximativ 12 minute, până ciupercile devin moi, apoi adaugi sarea.

- Adaugi în tigaie orezul treptat, omogenizând uniform, apoi poți adăuga mix-ul de semințe și mai amesteci 4 - 5 minute pentru a se combina aromele.


Poți servi celor mici orezul cu ciuperci ca garnitură la carnea de pui, porc, vită sau curcan, alături de o omletă sau un ou ochi ca fel principal sau simplu, la cină.



Vrei să știi ce aport nutrițional aduce organismului acest fel de mâncare?




Orezul, una dintre cele mai vechi cereale, este un aliment de bază pentru mai mult de jumătate din populația lumii. Orezul alb este cel mai des folosit, în schimb cel brun este cel care are cele  mai mai depozite de nutrienți. Orezul este compus din carbohidrați, cu cantități mic de proteine și practic fără grăsimi.

Orezul brun este o sursă bună de fibre, dar și vitamine (tiamina și niacina) și minerale ( mangan, seleniu, magneziu, cupru).

Orez alb sau orez brun? Pe care să îl alegi în dieta copilului? 
1. Orezul alb este foarte rafinat și dezbrăcat practic de toate calități nutritive. Acest lucru este făcut pentru a crește rapiditatea la gătit, termenul de valabilitate și gustul, dar din păcate, cu prețul unor calități nutriționale mult scăzute.
  Orezul brun este bobul integral intact, care conține atât tărâțe, cât și germeni, de aceea conține substanțial mai multe fibre, vitamine, minerale și antioxidanți decât cel alb.

2. Consumul de orez alb poate avea un efect negativ asupra echilibrului de zahăr din sânge, pe cât orezul brun este considerat un animal cu nivel scăzut de glicemie, cu efecte benefice asupra controlului de zahăr din sânge.

Ciuperca este un aliment cu un depozit bogat de nutrienți importanți pentru buna dezvoltare a copilului.
Ciuperca este o bună sursă de proteine vegetale, vitamine (tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic, folat) și minerale (seleniu).
Ciupercile sunt considerate a fi printre cele mai ”curate” alimente, din punct de vedere al conținutului redus de pesticide.
Pentru a încorpora cât mai multe ciuperci în dieta copilului tău, adaugă ciuperci la preparate cartofi,  ouă, pizza, tarte sărate sau salate. 

Semințele sunt considerate ca fiind surse bune de fibre și grăsimi vegetale sănătoase, minerale (magneziu, potasiu, calciu) și antioxidanți.





 Poate te interesează și:

Trucuri în bucătărie -  Ponturi MamaChef

Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie

Distrează-te cu cei mici - Idei de activități pentru copii

Informații utile despre alimente - Știai că...?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Orez cu ciuperci

  • Vizualizări: 3064
  • Cod produs: OC
  • Disponibilitate: În Stoc