ACCEPȚI O PROVOCARE?
Te provoc să îi oferi copilului zilnic un alt fruct sau legumă!
Află aici mai multe !
Îți propun o rețetă pe cât de simplu și rapid de preparat, pe atât de sănătoasă, gustoasă și ușor de combinat cu carne, ouă sau servită ca atare.
Ciupercuța cea veselă le aduce celor mici o poveste plină de învățăminte despre ea și suratele sale - Ciupercuța și povestea ei
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătire: 30 minute
Număr de porții: 4
Iată cum prepar eu orezul cu ciuperci:
Pentru ciuperci:
- 1 kg ciuperci champignion sau 400 gr ciuperci din conserva
- 2 cepe mari sau 3 cepe medii
- 30 gr mix de semințe ( dovleac, floarea-soarelui, susan și in)
- 2 linguri ulei
- 1 linguriță de sare
- puțin piper, după preferință
Pentru orez:
- 200 gr orez alb cu bob lung sau brun ( acesta din urmă trebuie hidratat în prealabil înainte de fierbere)
- 600 ml apă
- 1 linguriță sare
1. Începe prin a pregăti orezul:
- Într-o cratiță medie, pune apa la fiert, la foc mare
- Între timp pui orezul într-o strecurătoare și îl speli bine.
- Când apa dă în clocot, adaugi sarea și apoi orezul, amestecând bine să nu se prindă de cratiță.
- Acoperi cu un capac, dai focul la minim și fierbi în jur de 15 - 20 de minute (conform instrucțiunilor de pe ambalaj).
- Când este fiert, orezul se scurge într-o sită și se clătește sub jet de apă rece, apoi se lasă la scurs. Astfel, vei obține un orez nelipicios, bob cu bob.
2. În timp ce orezul fierbe, poți continua cu prepararea ciupercilor:
- Curăță ceapa și ciupercile de coajă și le tai în cubulețe.
- Folosește o tigaie mare non-aderentă, pe care o pui la încălzit pe aragaz.
Pentru a găti cât mai sănătos, fără a prăji alimentele, folosesc metoda de sotat sănătos. De aceea nu încing tigaia înainte de a pune uleiul și legumele.
- Torni uleiul în tigaie și apoi adaugi ceapa. Cu o lingură de lemn amestecă ceapa și adaugi puțină sare. Astfel, ceapa nu se arde și devine dulceagă la gust. Gătește ceapa până devine transparentă.
- Este timpul să adaugi ciupercile. Dai focul mai tare și amesteci până când încep să lase zeamă. Acoperi cu un capac, dai focul la minim și lași aproximativ 12 minute, până ciupercile devin moi, apoi adaugi sarea.
- Adaugi în tigaie orezul treptat, omogenizând uniform, apoi poți adăuga mix-ul de semințe și mai amesteci 4 - 5 minute pentru a se combina aromele.
Poți servi celor mici orezul cu ciuperci ca garnitură la carnea de pui, porc, vită sau curcan, alături de o omletă sau un ou ochi ca fel principal sau simplu, la cină.
Vrei să știi ce aport nutrițional aduce organismului acest fel de mâncare?
Orezul, una dintre cele mai vechi cereale, este un aliment de bază pentru mai mult de jumătate din populația lumii. Orezul alb este cel mai des folosit, în schimb cel brun este cel care are cele mai mai depozite de nutrienți. Orezul este compus din carbohidrați, cu cantități mic de proteine și practic fără grăsimi.
Orezul brun este o sursă bună de fibre, dar și vitamine (tiamina și niacina) și minerale ( mangan, seleniu, magneziu, cupru).
Poate te interesează și:
Trucuri în bucătărie - Ponturi MamaChef
Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie
Distrează-te cu cei mici - Idei de activități pentru copii
Informații utile despre alimente - Știai că...?