Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Vitaminele - Ce sunt acestea?

Publicat de marcela 28.01.2020 0 Comentarii Despre alimente,

 În articolul anterior  - Cum se dezvoltă copiii - încheiam  spunându-ți cât este de important, pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, un aport corect și echilibrat de nutrienți - macro și micronutrienți.

Dacă  macronutrienții constituie baza dietei copilului fiind folosiți pentru a-i asigura energia, reprezentând mușchii, vitaminele și mineralele ocupă un rol extrem de important în buna funcționare a organismului, ele reprezentând creierul. Fără acestea, organismul nu poate transforma carbohidrații în energie sau nu poate procesa grăsimile esențiale.

 

Auzim tot timpul că e bine să îi oferi copilului legume și fructe pentru că sunt bogate în vitamine sau că atunci când ești însărcinată este important să iți concentrezi dieta pe alimente cu un aport ridicat de acid folic, de exemplu. Foarte corect, dar pentru a aplica aceste recomandări trebuie să știm ce sunt vitaminele, care sunt acestea, care e rolul fiecăreia în organism, care sunt alimentele în care se găsește fiecare vitamină. Am realizat o serie de articole care sper să îți fie utile atunci când concepi dieta zilnică a copilului tău

 

Așadar...

Ce sunt vitaminele?

 

Vitaminele sunt anumite substanțe din alimente de care organismul are nevoie în cantități mici pentru a funcționa corect. Ele lucrează într-o varietate de moduri, mai ales ca „ajutoare”. De exemplu, multe dintre vitaminele B ajută organismul să folosească proteine, carbohidrați și grăsimi. 

 

      

 

Vitaminele sunt împărțite în două categorii: 

  • Vitaminele solubile în apă includ toate vitaminele B și vitamina C. Vitaminele hidrosolubile călătoresc liber prin corp, iar partea pe care organismul nu o folosește trece prin rinichi și sunt eliminate ca urină sau scaun. Organismul are nevoie de vitamine hidrosolubile în doze frecvente, mici și este puțin probabil să ajungă la niveluri toxice. 

  • Vitaminele solubile în grăsimi includ vitaminele A, D, E și K. Vitaminele solubile în grăsimi sunt depozitate în celulele corpului și nu sunt trecute în afara organismului la fel de ușor ca vitaminele solubile în apă. O dietă echilibrată oferă organismului, de obicei, suficiente vitamine solubile în grăsimi. Singura vitamină mai dificil de obținut este vitamina D, pentru care mediul pediatru poate prescrie administrarea de suplimente, în caz de nevoie. 

Mai departe vei vedea care sunt vitaminele din cele două categorii, rolul în organism și sursele de alimente:

 

Vitaminele solubile în apă

 

Tiamina (vitamina B1)

⇒ funcție: O parte a unei enzime necesare pentru metabolismul energetic; importantă pentru funcția nervoasă;

⇒ surse: Se găsește în toate alimentele nutritive, în cantități moderate: carne de porc, pâine integrală sau îmbogățită și cereale, leguminoase, nuci și semințe 

 

Riboflavina (vitamina B2)

⇒ funcție: O parte a unei enzime necesare pentru metabolismul energetic; importantă pentru vederea normală și sănătatea pielii;

⇒ surse: Lapte și produse lactate; legume verzi cu frunze; pâine integrală, pâine îmbogățită și cereale 

 

Niacina (vitamina B3) 

 ⇒ funcție: O parte a unei enzime necesare pentru metabolismul energetic; importantă pentru sistemul nervos, sistemul digestiv și sănătatea pielii 

⇒ surse: Carne (porc. pui, vită), pește, pâine integrală sau îmbogățită și cereale, legume (în special ciuperci, sparanghel și legume verzi cu frunze), unt de arahide

 

 

Acid pantotenic (vitamina B5)

⇒ funcție: O parte a unei enzime necesare pentru metabolismul energetic; importantă pentru buna funcționare a aparatului digestiv;

⇒ surse: Este cea mai răspândită, fiind prezentă în aproape toate felurile de alimente: carne (pui, curcan, vită, pește), lactate, ou, legume (conopidă, broccoli, sfeclă, castravete), fructe (mere, citrice, ananas), nuci, semințe, cereale

 

Piridoxina (vitamina B6) 

⇒ funcție: O parte a unei enzime necesare pentru metabolismul proteinelor; ajută la formarea globulelor roșii

⇒ surse: Se găsește în carne, pește, soia, legume, fructe, nuci , semințe și cereale

 

Folat (vitamina B9)

 ⇒ funcție: O parte a unei enzime necesare pentru crearea ADN - ului și a celulelor noi, în special a celulelor roșii din sânge. Extrem de important în sarcină, pentru buna dezvoltare a fătului

  ⇒ surse: Legume verzi, citrice, ficat (Atenție! Nu se recomandă consumul de ficat în timpul sarcinii datorită conținutului ridicat de retinol (vitamina A) care, stocat în organism, poate afecta buna dezvoltare a fătului!), semințe și cereale

 

 

Cobalamina (vitamina B12) 

  ⇒ funcție: O parte dintr-o enzimă necesară pentru crearea de celule noi; importantă pentru funcția nervoasă 

 ⇒ surse: Se găsește doar în carne, pește, fructe de mare, ouă, lapte și produse lactate; nu se găsește în alimente vegetale (legume, fructe, nuci, semințe sau cereale)

 

 

Acid ascorbic (vitamina C) 

 ⇒ funcție: Parte a unei enzime necesare metabolismului proteinelor; important pentru sănătatea sistemului imunitar; ajută la absorbția fierului este antioxidant

⇒ surse: Se găsește doar în fructe și legume, în special, legume din familia verzei, ardei, roșii, cartofi, salată,  fructe  - citrice, papaya, mango, kiwi, fructe de pădure

 

 

Vitaminele solubile în grăsimi

 

Retinol și beta-caroten (vitamina A)

 ⇒ funcție: Este necesară pentru vedere, piele sănătoasă și mucoase, creșterea oaselor și a dinților, sănătatea sistemului imunitar

⇒ surse:  Retinolul (vitamina A din surse animale) se găsește în  lapte fortificat, brânză, smântână, unt, margarină fortificată, ouă, ficat . Beta-caroten ( vitamina A din din surse vegetale) se găsesc în legume cu frunze de culoare verde închis; fructe portocalii închise (caise, portocale, mango) și legume (morcovi, dovlecei, cartofi dulci, dovleac) 

 

Vitamina D (vitamina ”soarelui”)

 ⇒ funcție: Este o vitamină esențială pentru absorbția corespunzătoare a calciului depozitat în oase 

⇒ surse: Vitamina se găsește în galbenuș de ou, ficat, pește gras, lapte fortificat, în legume ca ciupercile. Nu segăsește în fructe. Când este expusă la lumina soarelui, pielea poate produce vitamina D.

 

 

Vitamina E (vitamina ”fertilității”) 

  ⇒ funcție: Are un rol important în funcția reproductivă, este un puternic anti-oxidant, asigură buna funcționare a sistemului imunitar

⇒ surse: Se găsește în  ficat, gălbenuș de ou, pește, legume (spanac, broccoli, sfeclă, măsline), fructe (avocado, merișor, zmeură, kiwi, mango), cereale integrale, uleiuri vegetale (soia, porumb, șofran), nuci și semințe

 

Vitamina K (vitamina antihemoragică)

   ⇒ funcție: Are rol esențial în coagularea sângelui, un efect puternic anti-oxidant, contribuie la menținerea sănătății creierului

⇒ surse: Vitamina se găsește în legume verzi (spanac, broccoli, varză, gulii, ceapa),  fructe ( pere, căpșuni, rodie, fructe de pădure), ficat, ouă , lactate, nuci (caju, alune, fistic), semințe și cereale

 

Acum, că ai aflat câteva noțiuni generale despre vitamine, te invit să le descoperi pe fiecare în parte în articolele ce urmează, astfel încât să poți oferi copilului tău sau ție ca și viitoare mămică aportul necesar de vitamine pentru o dezvoltare sănătoasă.

 

Apropo, vrei să afli dacă cel mic consumă suficiente vitamine zilnic? Completează chestionarul ce urmează!

 

Cu drag,

retete pentru copii

Scrie un comentariu

Urmărește-ne