Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Sotatul sănătos

Publicat de marcela 05.02.2020 0 Comentarii Metode de gătit sănătos,

Așa cum îți spuneam în articolele precedente, procuparea principală atunci când vorbim despre alimentația copiilor, fie că sunt încă în burtică, bebeluși sau copii, ar trebui să fie asigurarea unui aport echilibrat de carbohidrați, proteine, lipide, vitamine și minerale, nutrienții care asigură buna dezvoltare a copilului.

 

În această secțiune îți prezint metodele de gătit sănătos, prin care alimentele își păstează mare parte din valorile nutritive. Și spuneam că, specialiștii consideră că folosind aceste metode - gătitul la abur, sotatul sănătos, grill la cuptor și blenduirea - se reușește conservarea nutrienților, păstrarea aromei alimentelor și se previne formarea compușilor toxici.

 

Ce poți pregăti prin această metodă?

 

Știm că sotarea este o tehnică de gătit prin rumenire ușoară a  legumelor  sau cărnii în grăsime. 

Dar, studiile au constatat că expunerea uleiurilor la căldură ridicată poate duce la producerea de compuși oxidați și de radicali liberi în detrimentul sănătății. De aceea, adăugarea uleiului după ce gătitul este complet, nu numai că menține nutrienții din alimente, ci oferă preparatului o aromă mult mai bogată. 

orez cu pui și legume

Astfel, metoda sănătoasă de sotare păstrează aroma oferită de sotare legumelor sau cărnii, dar fără a folosi la preparare ulei  încinsAceastă tehnică înlocuiește uleiul sau grăsimea cu o cantitate mică de lichid - supă, bulion, suc de portocale, vin ( dacă nu gătești pentru copii) sau chiar apă, ca bază pentru rumenirea legumelor. 

 

Este ideală pentru pregătirea legumelor ca și garnitură, dar poți să o folosești și pentru prepararea pieptului de pui sau cotletelor de porc. 

Poți folosi această tehnică la orice tip de legume. Totuși pentru unele legume, ca de exemplu, ciupercile, care conțin foarte multă apă, metoda cea mai bună este sotarea uscată. Vezi aici Cum sotezi uscat ciupercile.

 

Ce este important de știut la această metodă?

 

La fel ca și la gătitul la abur, este important ca legumele să fie tăiate în dimensiuni mici pentru a se pătrunde mai ușor. Unele legume, precum broccoli sunt mai fragede și se gătesc mai ușor, spre deosebire de morcovi sau alte rădăcinoase, de aceea este important să le pui în tigaie în ordinea timpilor de gătire (cele cu timpi mai lungi primele, apoi legumele cu timpii mai scurți). Pentru a avea idee despre timpii aproximativi de gătire ale principalelor legume, poti consulta infograficul pentru timpii de gătit la abur.

 

 

Pentru a folosi corect metoda sotatului sănătos

 

sotat sanatos

 

Pentru prepararea legumelor

 

  • Într-o tigaie încălzește câteva linguri de lichid ( cum spuneam supă, bulion sau apă) la foc mediu.  

  • Când lichidul începe să fiarbă, adaugă legumele tăiate mărunt și uniform (pentru a se găti cât mai repede), amestecând continuu, până când legumele se înmoaie, dar sunt totuși crocante. Rezistă tentației de a adăuga lichid pentru a nu ajunge să fierbi legumele. 

  • Când sunt gata, toarnă puțin ulei peste legume, asezonează cu sare și piper sau poți adauga și condimentele preferate și obții o garnitură de legume delicioasă și bogată în nutrienți. Iată câteva Idei de asezonat legumele fără a folosi doar sare.​​​

 

Pentru prepararea cărnii

 

  • O tigaie antiaderentă (opțional, pulverizată ușor cu spray antiaderent pentru gătit) pune-o la încins pe foc mediu. 
  • Când s-a încins, adaugă carnea fie bucată întreagă, dar nu groasă, fie tăiată fâșiuțe. Gătește carnea la foc mediu aproximativ un minut pe fiecare parte pentru a o rumeni. 
  • Apoi adăugă câteva linguri de lichid în tigaie și gătește până când carnea este pătrunsă. Atenție, pune lichidul treptat, câte puțin, câte puțin, pentru că și carnea va elibera  lichid suplimentar pe măsură ce se gătește. Pe măsură ce lichidul scade, acesta va forma o glazură bogată în aromă. Orice lichid rămas în tigaie poate fi turnat peste carnea gătită pentru un splus de savoare.

Spre că informațiile prezentate să îți fie utile atunci când îi răsfeți pe cei mici cu bunătăți delicioase și sănătoase.

 

Spor la sotat sănătos,

 

Cu drag,

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Urmărește-ne