Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Vitamina B2

Publicat de marcela 11.02.2020 0 Comentarii Despre alimente,

 

Vitamina B2, denumită și riboflavină, este una dintre cele mai răspândite vitamine solubile în apă. Termenul „Flavin” provine de la cuvântul latin flavus, care se referă la culoarea galbenă a acestei vitamine. 

 

Funcțiile vitaminei B2

 

 

Aportul de vitamina B2 (riboflavină) este important, deoarece ajută organismul la:

 

  • formarea și creșterea celulelor roșii și producerii anticorpilor 

  • metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților 

  • absorbția fierului și vitaminelor B6 și B9

  • transformă hrana în glucoză, folosită pentru a produce energie

  • neutralizează radicalii liberi care pot deteriora celulele și ADN-ul 

 

Lipsa vitaminei B2

 

Vitamina B2 este în mod particular importantă pentru păr, unghii și ochi. Simptomele deficienței includ senzație de arsură sau nisip la nivelul ochilor, sensibilitate la lumină puternică, limbă dureroasă, păr lipsit de strălucire, eczeme, dermatite, unghii exfoliate și buze crăpate.

 

Surse de vitamina B2

 

 

O dietă sănătoasă și echilibrată oferă organismului aproximativ un sfert până la o treime din necesarul de vitamina B2 prin consumul de lactate (lapte și produse derivate). 

De asemenea, surse importante de riboflavină se găsesc în carnea slabă, ficat, ouă. 

Ciupercile și legumele cu frunze verzi sunt și ele o sursă bună de vitamina B2. 

 

Cum afectează gătitul, depozitarea sau procesarea vitaminei B2? 

 

 

Spre deosebire de alte vitamine, riboflavina este cel mai grav afectată de lumină. 

Spre exemplu, laptele și toate produsele lactate sunt ambalate în recipiente opace, tocmai pentru a evita pierderea vitaminei B2 din conținut din cauza expunerii la lumină. 

Riboflavina este, însă, stabilă la procesarea prin căldură și refrigerare. Un studiu recent arată o pierdere nesemnificativă de vitamina B2 după 3 zile de refrigerare. 

În ceea ce privește procesarea prin căldură, s-a constatat o pierdere de vitamina B2 prin gătire prelungită.  

În concluzie, cel mai bun mod de a asigura păstrarea riboflavinei din alimente este să le consumi proaspete, să păstrezi lactatele ferite de lumină și să menții cât mai scurt timpii de gătire. În acest sens, poți să vezi și articolele despre metodele de gătit sănătos   Gătitul bogat în nutrienți. 

 

 Tu știi dacă cel mic consumă zilnic  suficiente vitamine și minerale? Află răspunsul completând Chestionarul de vitamine și minerale.

 

Salvează, imprimă și ține la îndemână graficul pentru a putea să te inspiri când creezi dieta bogată în nutrienți pentru copilul tău.

 

vitamina B2 - riboflavina

 

Cu drag,

retete pentru copii


 

Poate te interesează:

 

Trucuri în bucătărie -  Ponturi MamaChef

Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie

Distrează-te cu cei mici - idei de activități pentru copii

Informații utile despre alimente - Știai că...?

Scrie un comentariu

Urmărește-ne