Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

ACCEPȚI O PROVOCARE? 

Te provoc să îi oferi copilului zilnic un alt fruct sau legumă! 

Află aici mai multe !

Pateu de casă din ficat de pui

Vorba lui Ion Creangă ”nu știu alții cum sunt”, dar eu când spun pâine cu unt cu pateu și roșii, gândul îmi fuge direct în copilărie. Este una dintre mâncărurile mele favorite. 


De cum a crescut domnișoara T. m-am gândit să îi ofer și ei acest preparat, dar într-o formă mult mai sănătoasă, și anume să îl prepar chiar eu acasă.  Așa că am conceput o rețetă care să fie cât mai simplu și rapid de făcut, sănătoasă și pe gustul ei. 


          Timp de preparare: 15 minute


          Timp de gătire: 30 minute

          

        Număr de porții: bol  500 gr        


Iată cum prepar eu pateu de casă din ficat de pui:




- 700 gr ficat de pui

- 1 kg ciuperci champignion 

- 3 cepe mari sau 4 cepe medii

- 5 - 6 căței usturoi

- 150 gr. unt

- 2 linguri ulei pentru sigilat ficatul

- 4 lingurițe sare

- 1 linguriță cimbru uscat

- 300 ml apă călduță

- puțin piper



1. Ficatul se poate folosi atât proaspăt, cât și congelat. 

Dacă folosești ficat proaspăt, îl speli bine sub jet de apă rece și îl cureți de pielițe și grăsime, apoi îl tamponezi cu un șervet de hârtie. 

Dacă folosești ficat congelat, dezgheață-l (vezi și Marea Congelare - un ghid despre congelarea și decongelarea corectă a alimentelor) și procedează așa cum am arătat mai sus.


2. Cureți cepele și ciupercile și le tai cubulețe. 


3. Într-o cratiță pui la încălzit uleiul, apoi adaugi ficățeii pe care îi sotezi până se albesc, amestecând cu grijă să nu se prindă de cratiță.


4. Adaugi ceapa și jumătate din cantitatea de apă călduță, ciupercile, sarea, cimbrul și restul de apă. Acoperi cu un capac și lași să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute.


5. După ce a fiert, transferă totul într-o strecurătoare și scurge ficatul de apa în care a fiert. Lasă puțin la răcit.


6. Transferă totul într-un robot de bucătărie sau într-un bol, dacă folosești un mixer vertical ( pentru o pastă fină îți recomand să folosești robotul de bucătărie). 

Mixează întâi la viteză mai mică, apoi crește viteza până devine pastă. 

Adaugă apoi treptat untul și omogenizează bine. 

Poți adăuga piper proaspăt râșnit.


7. Pune pateul într-un bol  sau caserolă de preferat de sticlă cu capac, lasă să se răcească și apoi depozitează-l la frigider. 


Servește-l tartinat pe pâine ca mic dejun sau cină pentru cei mici, alături de puțină brânzică și o salată de legume.




Vrei să știi ce aport nutrițional aduce organismului acest fel de mâncare?




Ficatul de pui este un aliment bogat în proteine și un depozit important de fier, pentru a oferi energie și o sursă de top de vitamina A (retinol), care ajută la sănătatea ochilor.

Deși ficatul conține și cantități importante de vitamina B9 (folat), important pentru buna dezvoltare a bebelușului, specialiștii atenționează asupra faptului că nu este recomandat consumul de ficat în sarcină, datorită aportului prea ridicat de vitamina A  pe care îl aduce organismului și care poate dăuna bebelușului. 








 Poate te interesează și :


Trucuri în bucătărie -  Ponturi MamaChef

Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie

Distrează-te cu cei mici - Idei de activități pentru copii

Informații utile despre alimente - Știai că...?




Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Pateu de casă din ficat de pui

  • Vizualizări: 807
  • Cod produs: p
  • Disponibilitate: În Stoc