Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

ACCEPȚI O PROVOCARE? 

Te provoc să îi oferi copilului zilnic un alt fruct sau legumă! 

Află aici mai multe !

Ciorbiță ușoară de burtă

Ciorba de burtă, una dintre ciorbele preferate ale românilor, deși se pare că este de origine turcă, poate fi mai dificil de introdus în alimentația celor mici, mai ales datorită gustului aparte. Domnișoara T. a făcut cunoștință cu ea în jurul vârstei de 5 ani și a fost dragoste la prima degustare.


Ciorba de burtă este consistentă și hrănitoare, aducând un aport important de nutrienți organismului. Acest aspect îl voi detalia la finalul rețetei.


Rețeta pe care ți-o prezint mai jos este o variantă dietetică, mai ușoară și mai sănătoasă pentru copii, atât prin modul de preparare, cât și prin ingredientele folosite. 


Pentru a fi rapid de gătit, eu am folosit burtă de vită congelată, pre-fiartă și tăiată fidea. 



          Timp de preparare: 15 minute (aproximativ 1 oră decongelarea burții)


          Timp de gătire: 40 minute

          

        Număr de porții: 10 porții       


Iată cum prepar eu Ciorbiță ușoară de burtă:




- 1 kg burtă de vită congelată, pre-fiartă și tăiată fidea

- 1 kg morcovi

- 2 linguri ulei

- 5 frunze de dafin (uscate)

- 10 boabe de piper negru

- 250 gr smântână

- 3 gălbenușuri de ou

- 4 - 5 linguri oțet

- 7 - 8 căței de usturoi

- 6 - 7 lingurițe sare



1. Pentru a dura cât mai puțin prepararea ciorbiței, ar fi ideal să decongelezi burta din timp. 


 Modalitățile sigure prin care poți dezgheța alimentele congelate le găsești în articolul Marea congelare 1.


2. Morcovii se spală, se curăță de coajă și îi dai manual pe răzătoare sau folosești robotul de bucătărie. 


3. Cureți de coajă cățeii de usturoi și îi zgrobești în zbrobitorul de usturoi.


4. O oală de aproximativ 5 litri o pui pe aragaz, o lași să se încălzească, torni uleiul, apoi pui morcovii rași și începi să îi sotezi. Adaugi sarea și amesteci. Vei observa cum, sub efectul sării, morcovii elimină sucul lor portocaliu, devenind moi. Îi gătești 4 - 5 minute.


 Alege sotatul sănătos și alte metode de gătit care ajută la păstrarea cât mai bine a nutrienților din alimente.  


5. Acum poți adăuga apa peste morcovi, frunzele de dafin și boabele de piper. Acoperi cu un capac și pui la foc mediu până dă în clocot.




6. Când dă în clocot, adaugi fâșiile de burtă, acoperi cu capacul și lași să fiarbă, la foc mic, pentru aproximativ 30 de minute (vezi și instrucțiunile de pe ambalajul burții). 




7. În timp ce ciorba fierbe, separi ouăle și păstrezi doar gălbenușurile, pe care într-un castron mai maricel, le amesteci cu smântâna până se formează o cremă.


8. Când burta este fiartă, adaugi usturoiul și oțetul, mai dai 1 - 2 clocote, apoi stingi focul. 


9. A sosit momentul să adaugi smântâna. Această operațiune trebuie să o faci cu atenție, pentru a evita îmbrânzirea smântânii. Procedezi astfel: în castronul în care ai amestecat smântâna cu ouăle, adaugi treptat câteva polonice de ciorbă, pentru a ridica temperatura amestecului și a nu fi o diferență mare între temperatura ciorbei și cea a amestecului de ou cu smântână. Adaugi treptat, în fir subțire, smântâna și amesteci cu o lingură, până o încorporezi toată. 





Ciorbița ușoară de burtă este gata pentru a fi servită micilor pofticioși!


 



 




Vrei să știi ce aport nutrițional aduce organismului acest fel de mâncare?




Burta de vită provine din mușchiul stomacului vitei și este un aliment extrem de bogat în nutrienți, fiind un depozit de proteine, vitamine (niacină - B3, vitamina B12) și minerale (fier, magneziu, calciu, zinc, fosfor, seleniu), importante pentru buna dezvoltare a copiilor.

Aceștia au nevoie de proteine pentru funcționarea sănătoasă a organismului, iar burta de vită este un depozit complet de proteine conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali. 

Burta de vită are un conținut ridicat de vitamina B12  esențială pentru producerea celulelor roșii din sânge și producerea de energie, în timp ce zincul este vital pentru diviziunea celulară, imunitate și metabolismul carbohidraților, iar seleniul este un puternic antioxidant .


Morcovul, cel crocant, dulce și hrănitor, adaugă și el plus de valoare nutrițională ciorbiței. Bogat în beta-caroten (vitamina A) ajută la sănătatea ochilor, fibrele pe care le conține susțin sănătatea tractului digestiv, iar potasiul are rol în buna funcționare a sistemului nervos.


Nu s-a dovedit încă dacă usturoiul ne scapă de vampiri, cert  e faptul că usturoiul este un aliment și un medicament natural, ale cărui beneficii sunt recunoscute de multă vreme. Usturoiul are este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina B6 (piridoxină), dar conține și minerale (mangan, seleniu, calciu, potasiu).

 





 Poate te interesează și:

Trucuri în bucătărie -  Ponturi MamaChef

Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie

Distrează-te cu cei mici - Idei de activități pentru copii

Informații utile despre alimente - Știai că...?




Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Ciorbiță ușoară de burtă

  • Vizualizări: 3263
  • Cod produs: CUB
  • Disponibilitate: În Stoc