Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Grill la cuptor

Publicat de marcela 10.02.2020 0 Comentarii Metode de gătit sănătos,

Metodele de gătit sănătos sunt extrem de importante pentru a reduce pierderea nutrienților din alimente și păstrarea beneficiilor acestora pentru sănătate, mai ales atunci când pregătim mâncarea copiilor. Pe lângă metodele pe care ți le-am prezentat deja - gătitul la abur și sotatul sănătos - acum îți voi povesti despre grill la cuptor.

 

 

Ce poți pregăti prin această metodă?

 

Grill la cuptor este ideal atât pentru legume, cât și pentru carne, deși procedura diferă pentru prepararea cărnii și peștelui, față de cea de preparare a legumelor. Rezultatul, însă ,e același: nu doar o mâncare sănătoasă, bogată în nutrienți și  gustoasă, dar și foarte rapidă și simplă, astfel încât să nu pierzi timp mult în bucătărie și să  poți petrece timpul cu copilul tău făcând câteva activități distractive.

 

Ce este important de știut la această metodă?

 

Pentru pregătirea cărnii (porc, pui, miel), dar și pentru pește 

 

 

  1. O tigaie din oțel inoxidabil sau fontă ( atentie ca și mânerul să fie rezistent la căldură!) o așezi pe gratarul cuptorului la o distanță de 10 – 12 cm față de sursa de căldură. 

  1. Pre-încălzești cuprotul la 200 grade C, aproximativ 10 minute, astfel încât tigaia să devină foarte fierbinte. 

  1. Cu o mănușă de bucătărie sau un prosop, scoate tigaia încinsă din cuptor și pune carnea. Carnea trebuie să fie medie ca grosime. Introdu tigaia din nou în cuptor. 

  1. Timpul de gătire e foarte rapid. Tigaia fiind foarte încinsă, carnea se sigiliează instantaneu, ceea ce face ca sucurile să rămână în carne și acesta să nu se lipească. Timpul aproximativ de gătire este  

             - pește între 3 – 7 minute (în funcție de grosimea bucății) 

             - pui 10 - 15 minute (în funcție de grosimea cărnii) 

             - porc 15 – 20 minute (în funcție de grosimea și tipul cărnii) 

             - miel 10 – 15 minute (în funcție de grosimea și tipul cărnii) 

Atunci când gătim celor mici este important ca,  în special carnea, să fie bine gătită, de aceea este important să verifici bucata de carne și să prelungești timpul de gătire, dacă crezi că este nevoie.

 

 

Pentru pregătirea legumelor 

 

Înainte de a detalia modul de preparare, trebuie să știi următoarele: 

  • La fel ca și la gătirea cu aburi  nu toate legumele se gătesc în același timp. Legumele mai moi și cu un conținut mai mare de apă (ardei, ceapă, praz, dovlecel, roșii, fasole verde, ciuperci, sparanghel) se gătesc mai repede ca cele mai tari (cartofi, morcovi, țelină, sfeclă). Pentru a-ți fi simplu, ți-am pregătit un trucuri in bucatarie Grafic orientativ cu timpii de gătire al legumelor la cuptor. 

  • Legumele trebuie să fie tăiate în bucăți uniforme, pentru a se găti în același timp. 

  • Poți găti deodată legume cu timpi diferiți de gătire, dar trebuie să le pui pe rând - întâi cele care durează mai mult, apoi celelalte. 

 

 

  1. Pregătește legumele în bucăți uniforme. Așează - le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt ca să nu se lipească. Poți să le stropești cu puțin ulei, dar dacă preferi să eviți grăsimea, poți să le hidratezi cu puțină supă, bulion, vin, sos de soia, suc de lămâie sau portocală sau chiar apă.  

  1. Pre-încălzește cuptorul al 230 grade C sau ultima treaptă pentru cel cu gaz. 

  1. Când cuptorul este încălzit pune tava cu legumele pe nivelul din mjloc și setează timpul necesar pentru legumele pe care le gătești. Vezi  trucuri in bucatarie Graficul orientativ cu timpii de gătire al legumelor la cuptor.

  1. La jumătatea timpului de gătire amestecă-le puțin.  

  1. La expirarea timpului, legumele ar trebui să fie moi și ușor rumenite.  

  1. Scoate tava din cuptor și asezonează legumele cu aromele preferate. Vezi trucuri in bucatarie Idei de asezonat legumele fără a folosi doar sare sau produse lactate  .

 

Poți pregăti celor mici prin această metodă legumele ca și garnitură alături de carne, ca fel principal,  sau ca și cină, dacă le adaugi brânzeturi rase ( telemea, brânză Cedar, parmezan), iaurt sau sosuri.

 

Spor la gătit sănătos și delicios,

 

 


Poate te interesează:

 

Trucuri în bucătărie -  Ponturi MamaChef

Răsfață-ți pielea cu ingredientele din cămară - Cosmetica din bucătărie

Distrează-te cu cei mici - idei de activități pentru copii

Informații utile despre alimente - Știai că...?

 

 

Scrie un comentariu

Urmărește-ne