Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Gătește bogat în nutrienți

Publicat de marcela 30.01.2020 0 Comentarii Metode de gătit sănătos,

Modul în care pregătim și gătim mâncarea poate fi la fel de important ca și mâncarea pe care o alegem să o mâncăm. Chiar și cele mai hrănitoare alimente nu își vor păstra potențialul de hrănire dacă sunt gătite necorespunzător. S-a constatat că alimentele gătite în mod tradițional ar putea pierde de la 50-80% din nutrienții lor, deoarece au fost suprasolicitate. Cu atât mai important este acest aspect atunci când pregătim mâncarea copiilor, pentru care aportul corect de nutrienți este esențial în creșterea  și dezvoltarea armonioasă.

 

Acesta este motivul pentru care au fost dezvoltate metode de preparare a alimentelor bogate în nutrienți - un mod optim de gătit folosind un timp minim de gătire și evitând cât mai multe pierderi de nutrienți, în timp ce scoate în evidență culoarea și aromele vibrante ale alimentelor. 

 

Gătitul bogat în nutrienți este gătitul bazat pe știință. Gătitul în sine este bazat pe știință, deoarece implică modificări chimice și structurale care apar în alimentele noastre atunci când le transformăm din crud în formă gătită. Gătim alimente din patru motive: 

 

  • pentru a facilita digerarea 

  • pentru a crește disponibilitatea de nutrienți pentru asimilare 

  • pentru a spori aroma 

  • pentru a păstra siguranța alimentelor 

 

Știința ne spune că pierderea de nutrienți și retenția sunt aproape întotdeauna previzibile și că un grup de factori foarte bine definit  poate la reducerea la minimum a pierderii de nutrienți: 

 

  • scăderea gradului de căldură; 

  • scăderea duratei de gătire ;

  • limitarea gradului de contact al suprafeței cu apa;

  • pregătirea alimentelor de mărimi mici (tocare, feliere); 

  • luarea în considerare a raportului dintre suprafața și interiorul alimentelor 

 

Gătitul bogat în nutrienți ia aceste elemente fundamentale de gătit bazate pe știință și le pune în practică pentru a: 

 

  • conserva nutrienții 

  • păstra aroma 

  • preveni formarea compușilor toxici 

 

Secretul gătitului bogat în substanțe nutritive este precizia, folosind temperaturi scăzute de gătit, timpi scurți de gătire și metode specifice de gătire, care se potrivesc cu caracteristicile unice ale fiecărui aliment. Gătitul bogat în substanțe nutritive nu numai că ajută la conservarea nutrienților, dar scoate în evidență aroma alimentelor. Deoarece gătitul are un impact asupra nutrienților din mâncarea, folosind metodele de gătit sănătos vei afla cum să gătești mâncarea suficient de mult pentru a-și înmuia fibrele, ajutând la menținerea alimentelor cât mai aproape de starea lor naturală și la păstrarea cât mai multor substanțe nutritive. 

 

Iată care sunt metodele de gătit sănătos, prin care se păstrează nutrienții alimentelor și pe care le recomandă specialiștii: 

 

Urmărește articolele din această secțiune pentru a afla cum să aplici metodele de gătit sănătos, care sunt alimentele care se pot găti astfel, timpii de gătire corecți și multe alte informații.

 

 

Cu drag,

retete pentru copii 

Scrie un comentariu

Urmărește-ne