Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Pont # 15 - În ce apă pui la fiert legumele

Publicat de marcela 22.04.2020 2 Comentarii Ponturi MamaChef,

Apă rece sau fierbinte - asta-i întrebarea!

 

Gătirea legumelor prin fierbere este o metodă  sănătoasă de prepararea acestora. 

Pentru a avea ca rezultat un preparat delicios și plin de nutrienți trebuie să ai în vedere anumite aspecte cum ar fi: alegerea unor legume sănătoase, spălarea corectă, pregătirea corespunzătoare (în bucăți uniforme) și apoi punerea la fiert.  

Se pare că un aspect extrem de important este temperatura apei în care introduci legumele: apa rece sau fierbinte 

Și acum apare întrebarea 

 

CARE LEGUME SE PUN ÎN APĂ RECE ȘI CARE ÎN APĂ FIERBINTE? 

 

Există o regulă foarte simplă care te va ajuta să îți amintești tehnica de gătit adecvată pentru toate legumele: 

  • toate legumele care cresc deasupra solului, cum ar fi porumbul, mazărea, fasolea, ardeii, roșile  sau alte legume verzi ar trebui să fie puse la fiert în APĂ FIARTĂ. 

  • Toate legumele care cresc sub pământ, cum ar fi ceapa, sfecla, morcovii și rădăcinoasele, cartofii, trebuie să fie puse la fiert în APĂ RECE. 

Listează graficul și ține-l la îndemână! 

in ce apa pui legumele la fiert - rece sau fierbinte

DAR DE CE CONTEAZĂ TEMPERATURA APEI? 

 

Există de fapt un motiv științific pentru prepararea legumelor în acest fel.  

Legumele care cresc deasupra solului sunt gătite în general pentru a le face mai moi, mai plăcute și mai ușor de digerat prin descompunerea pereților celulari ai plantei în sine. 

Dacă pui aceste legume în apă rece, rezultatul va fi legume cu o textură moale, ca de terci, sărace în nutrienți, deoarece marea parte dintre aceștia s-au pierdut în apă, care, de altfel, va avea o culoare galben-verzuie. 

Legumele care cresc în pământ, cunoscute sub numele de legume de rădăcină (rădăcinoase), conțin amidon. Acesta trebuie să se dizolve în timpul procesului de gătit, pentru ca leguma să fie fragedă și bună de mâncat. 

Punând la fiert legumele rădăcinoase în apă rece, marginile legumelor sunt încălzite treptat, permițând întărirea pereților celulelor, făcându-le astfel rezistente la extra gătire. Dacă pui legumele rădăcinoase în apă fierbinte, textura acestora va deveni făinoasă și vor părea prea gătite. 

 


 

2 Comentarii

SANDU PALADE:
27.04.2021, 03:35:55 PM
Răspunde

Marcela esti Chef de chef super

Pricope CONSTANTIN:
30.04.2021, 07:12:38 AM
Răspunde

Inteligent "orientatorul". Felicitări realizatorului. Mulțumesc.

Scrie un comentariu

Urmărește-ne