Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii

Fișă de activități - 11

Publicat de marcela 28.09.2020 0 Comentarii Activități copii 5 - 7 ani,

1. Asociați copacii de mai jos cu fructele pe care le au.

COPACUL SI FRUCTUL SAU

2. Toamna cad frunzele! Ce rol au frunzele căzute? 
 
 Un strat de până la 10 cm se poate acumula, de exemplu, sub copaci, tufişuri, arbuşti şi pe straturile curăţate de flori şi legume. Urmând aceşti paşi, veţi asigura formarea rapidă de humus proaspăt şi bogat, care, în primăvară, va ajuta plantele să înflorească în toată splendoarea lor.  
 
Frunzele arbuştilor cu flori şi ale altor plante cu fructe sunt cele mai potrivite pentru îngrăşarea pământului.  
 
Un înveliş de frunze ce acoperă plantele menţine căldura şi izolarea, protejându-le de temperaturile reci.  
 
O altă idee bună pentru reciclarea frunzelor este să faceţi cuiburi pentru arici. Astfel, veţi proteja aceste animale, întrucât în unele ţări din Europa aricii se află deja pe lista de specii pe cale de dispariţie, în special din cauza faptului că toate oportunităţile aricilor de a-şi face cuib şi de a se adăposti au fost eliminate în urma activităţii meticuloase de curăţare a grădinilor. 
 
ARICI PENTRU COPII
 
 
Aşadar, de ce să nu faceţi o movilă mică de frunze şi rămurele? Acest animal mic, activ seara şi noaptea, vă va răsplăti cu siguranţă. Larvele, râmele, păianjenii şi melcii fac parte din meniul preferat al acestui mic ajutor de grădinar. Prin urmare, aricii vă pot ajuta să vă păstraţi o parte din grădină fără insecte şi gândaci. Şi deoarece aricilor nu le plac legumele în mod deosebit, nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la straturile dvs. de fructe sau legume! 
 
 
3. Propozițiile de mai jos sunt adevărate sau false. Luați două creioane colorate și stabiliți o coloare pentru a sublinia propozițiile adevărate și o altă culoare pentru a sublinia propozițiile false.  
 
Copacii înfrunzesc toamna.  
 
Temperatura crește o dată cu venirea toamnei.  
 
Lunile de toamnă sunt: septembrie, octombrie, noiembrie.  
 
Păsările călătoare revin toamna în țara noastră.  
 
Toamna este anotimpul recoltei.  
 
Toamna este un anotimp cu numeroase ploi.  
 
Unele animalele ( ariciul, ursul, liliacul ) încep hibernarea.  
 
 

4. O frunză este alcătuită din: 

 
- teacă  
 
- Pețiol 
 
- Limb cu nervuri: principală și secundare  
 
STRUCTURA FRUNZEI PENTRU COPII
 
 
FRUNZA, BUCĂTĂRIA UNEI PLANTE 
 
de Claudia Groza 
 
Foșnet mare în camera Mariei. Plantele își mișcau puternic frunzele, aproape agitându-se. Într-un final, fetița s-a trezit și a băut un pahar cu apă. „Oare cu ce se ocupă frunzele?” se gândi Maria, privind cum frunzele se întindeau spre lumină. Apropiindu-se de o plantă mare, a auzit șoapte și a rămas nemișcată, să asculte.  
 
- Nu avem suficientă lumină! Hrana nu va fi foarte gustoasă! Ce ne facem?  
 
Zgomote de oale și pahare trântite, au făcut-o pe Maria să înțeleagă că acolo, în frunză, se află bucătăria plantei.  
 
A căutat o lupă și a apropiat-o de frunză. A observat o doamnă cu un șorț verde, cu multe pliuri, numite TILACOIDE. Pe cap purta o bonetă tot verde. Era foarte frumoasă! Pregătea o masă delicioasă pentru un festival al animalelor erbivore, reprezentat în afișul de pe ușă. Așa că era extrem de ocupată. 
 
- Nu pot vorbi acum! Știi bine că primăvara și vara sunt anotimpurile în care nu îmi văd capul de treabă. Animalele și oamenii au nevoie de energie și de hrană sănătoasă.  
 
- Doamnă Cloroplast, te rog să mă ajuți cu un strop de glucoză. Sunt atât de obosită!  
 
- Bine, te ajut, dragă fibră musculară! Dar te rog să fii mai atentă și să mănânci sănătos.  
 
Vă gândiți ce pregătește doamna Cloroplast? Ei bine, ea gătește sucuri delicioase, unele dulci, altele uleioase, care oferă energie celor care le gustă, dar și oxigen pentru a putea să respirăm.  
 
Își pregătește căni mari în care stoarce rădăcinile plantelor, obținând apă și substanțe minerale, toate acestea fiind extrase din sol. Apoi, pune un strop de lichid fermecat numit clorofilă, care se găsește numai și numai la ea, în buzunarele magice ale șorțului ei. După ce le-a amestecat cu multă dragoste și le-a cântat ceva plăcut, doamna Cloroplast așază amestecul la soare. O, cât de important este soarele! Însă în acea zi, era atât de înorat, încât mâncarea nu avea șansă să iasă gustoasă și plină de energie. Bucătăreasa era foarte tristă! Atunci, frunzele se tot întindeau spre lumină, ca elasticul de la praștie sau ca o gumă de mestecat, pentru cei care nu știu cum arată o praștie. În acel moment, Maria a venit în ajutor. A aprins toate luminile din cameră și a adus și lanterna pe care a îndreptat-o spre frunză.  
 
- O! Ce minune! Ce miracol! Vă mulțumesc tuturor pentru ajutor. Nu se spune degeaba că unde-s mulți puterea crește!  
 
- La ce sunt utile frunzele? Doar la obținerea oxigenului și a substanțelor hrănitoare? întrebă pentru sine Maria. 
 
- La unele plantele, frunzele ajută și la înmulțire. Dacă vrei să ai și tu unele plante, cum ar fi mușcatele, violetele, ficusul, ai nevoie de o singură frunză. O iei, o pui în apă până îi cresc rădăcini, apoi o așezi în ghiveci cu pământ și ai mare grijă de ea. O plantă este ca și un animal. Are nevoie de atenție și de dragoste! A, și era să uit! Lumina este foarte importantă pentru plante. Ele se hrănesc numai și numai în prezența luminii, iar procesul se numește FOTOSINTEZĂ. Foto, pentru că și la fotografii avem nevoie de lumină, iar sinteza este producerea de substanțe hrănitoare. 
 
- Mulțumesc mult, doamnă Cloroplast! Spor la gătit! 
 
- Mulțumesc pentru ajutor! Văd că a apărut soarele dintre nori!  
 
Maria a  înțeles de ce este atât de important să mănânce salată, rucola și multe fructe și legume.  
 
Sper că v-a fost de folos povestea.  
 
 
Activități: 
 
- vă rog să desenați cum arată bucătăria din frunză și doamna Cloroplast!  
 
- să mâncați multe fructe și legume, salate, spanac, ștevie, lobodă.  
 
– pregătiți o salată de fructe și scrieți rețeta în jurnal. 
 
– scrieți un dialog între cloroplast și soare. 
 
 

 

Activitățile sunt create de scriitoarea Claudia Groza Lazăr  ale cărei povești și poezii minunate pentru copii le găsiți pe https://www.claudiagrozalazar.ro.

 

 

Dragi copii,

Nu uitați să urmăriți legumele și fructele vesele din rețetele MamaChef și ele vă vor încânta cu povești minunate pe care le puteți asculta aici- Povești pentru copii

Scrie un comentariu

Urmărește-ne